Men jeg tror ikke at de gamle dagene egentlig var så gode, sier Henriette. – Jeg tror heller ikke at hverdagsmaten i Alf Prøysens barndomshjem lignet på alt som serveres på Kafé Julie. For folk hadde neppe verken cæsardressing, krepsehaler i skalldyrsalaten eller fikenmarmelade til osten.

– Det hadde de ganske sikkert ikke, sier Hanna. – Men menyen har et preg av tradisjonsmat likevel.

– Og det er gøy å leke med retro, sier Henriette.

Så er det da også lett å hygge seg på kafeen i Prøysenhuset. Fra oppstarten i 2014 har den stadig utviklet sin form, og det er blitt et godt spisested også utenfor festivalukene. Men det er noe spesielt under festivalen, når det kryr av unger i hver krok, og foreldre som lurer på hvor de er. Men bare blåbærpannekaka kommer på bordet, så dukker de opp igjen.

– Jeg synes de har balansert fint mellom det tradisjonelle og oppdaterte, sier Hanna. – Gode kjøttkaker i herlig fløtesaus (150 kroner) minner om hjemmelagde, og det gjør nykålen også. Et dryss av persille over potetene er også slik det alltid måtte være en gang.

– Fleskepannekake (140 kroner) er vel den mest tradisjonsrike av alt på menyen, sier Henriette, som er godt fornøyd med Prøysenhusets oppdaterte variant, og som er ekstra raus med fleskebitene.

– Det kan nok diskuteres om fleskepannekake ble servert med grønn salat. Og det er ikke sikkert det var vanlig med rørt tyttebær heller, men det er jo veldig friskt og godt da.

Dessertene har helt fra starten vært berømte på Prøysenhuset, og det er det fortsatt grunn til. Bløtkaken (50 kroner) er en skikkelig gammeldags kremkake med bær, og biten som serveres er diger som et hus.

– Deilig saftig og litt overdådig, sier Hanna.

– Fint for meg det, sier Henriette. For hennes eplekake (40 kroner) er for tørr, og da hjelper det å stjele krem fra naboen.

– Jeg har forresten lyst til å jobbe her jeg også, sier Hanna. – For da får jeg sikkert slik kjole som alle de andre frivillige har, og de er egentlig veldig fine.

– Det er slike detaljer som gjør det så hyggelig her, sier Henriette. Prøysenhuset er virkelig verdt et besøk – også for å gå på kafé.

Les også
Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.