Det har vært et omtumlet år for Victoriahaven. Da den ble stengt i februar, var den Hamars beste restaurant. Da dørene ble åpnet igjen i mai, var opplegget ganske annerledes og atskillig enklere. Men det holdt likevel til 23 poeng da Hanna og Henriette gjorde sitt første besøk.

– Husker du, sier Henriette. – Jeg hadde gledet meg så innmari til det åpnet igjen. Og så ble det ikke som det hadde vært. Men det ble fint likevel, på en annerledes måte.

– Men på sommerstid er Victoriahaven egentlig aller hyggeligst utendørs, sier Hanna. – Og uteserveringen har fått en vellykket ansiktsløftning siden sist. Både møblene og materialene gjør dette til et sted det er svært lett å trives.

– En mer innbydende uteservering får du ikke midt i sentrum, sier Hanna.

Og det ser det ut til at mange har oppdaget. Selv på en middels soldag midt i uka er det bra med lunsjkunder.

Menyen er ganske omfattende, ikke altfor original, men innbydende. Suppe, club sandwich, biffsmørbrød, skagensmørbrød, rikelig med salater – alt fra 85 kroner til 195.

Hanna går for club sandwich med friterte poteter til 195 kroner. Litt drøy på pris, men god på smak med sprø salat og kraftig krydrete poteter. Kanskje litt for kraftig, men en tåler det på en sommerdag.

Men det er Chevre-salaten med valnøtter og honning (145 kroner) som faller best i smak denne dagen.

Et gedigent ostestykke, raust med soltørkede tomater, fyldige oliven, frisk salat – det er deilige søreuropeiske smaker, sier Henriette.

– En kunne trodd vi satt og lunsjet i Nice, sier Hanna, hadde det bare ikke vært for at Strandgata ikke ligner helt på Gamlebyen.

Til dessert velger Henriette dagens kake, som er en myk og rik brownie (69 kroner). Den er ikke akkurat sommerlett, og en kunne nok ha tenkt seg noe bær- eller fruktpreget i stedet, men det er lov å skeie ut iblant. Hanna går for to iskuler (59 kroner), for det har stått i avisa at uteserveringen skal få en slags retrostil, da isen var noe av det som ga «Haven» sin sjarm i 50-åra en gang.

– Men jeg vet ikke akkurat om det er isen som sjarmerer mest. For egentlig tror jeg det er hele greia, sier Hanna.

Les også
Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00