Pensjon er utsatt lønn og skal gi oss sikkerhet for mat på bordet, tak over hodet og god velferd etter et langt arbeidsliv. Grunnlaget for den pensjonen du en dag skal ha, er lønnen du tjener i dag.

Alle bedrifter har en lovpålagt Obligatorisk Tjenestepensjon (OTP) for ansatte. Arbeidsgiveren din har plikt til å sette av et minimumsinnskudd på to prosent av lønnen din når du tjener mellom 1G og 12G. (G er grunnbeløpet i folketrygden som pr i dag er 93 634 kroner.) Utover dette kan det avtales at du som ansatt selv bidrar til opptjeningen av pensjon ved å betale inn ekstra.

Hovedregelen er at pensjonen du har spart opp skal utbetales i minst ti år inntil du fyller 77 år.

Størrelsen på din årlige pensjon vil avhenge av flere forhold. Hvis du har en innskuddsordning vil utbetalingen avhenge av størrelsen på innskuddet, antall innbetalingsår, avkastningen på midlene og utbetalingsperiodens lengde. Hvis du har en ytelsesordning vil pensjonen normalt være fastsatt som en bestemt andel av lønnen du har når du slutter. Din årlige pensjon vil altså avhenge av hvor mange år du har arbeidet, og av sluttlønnen din.

På den enkelte arbeidsplass kan vi som er ansatt forhandle om og avtale at arbeidsgiver bidrar med mer enn minimumsinnskuddet på to prosent. Ut fra et meget nøkternt ståsted som arbeidstaker mener jeg at to prosent ikke er tilstrekkelig for å gi den sikkerheten vi ønsker å ha når vi blir pensjonister.

Det er viktig at vi som fagorganiserte arbeidstakere bruker vår styrke til å forhandle fram gode løsninger på den enkelte arbeidsplass. Derfor er det viktig at du er med på laget. Jo flere vi er, desto større innflytelse har vi. Vi har en lang rekke gode argumenter som arbeidsgiverne bør ta innover seg i denne sammenhengen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.