Da han tilsidesatte Stortingets vedtak om bestandsmål av ulv, førte det til harme og frustrasjon i innlandet, særlig blant sauebønder og jegere. Brukere av utmark følte seg overkjørt. Saken fikk en ny dimensjon ved at statsråd Helgesens partikolleger i Hedmark og Oppland deltok i demonstrasjonen ved Stortinget. Gunnar Gundersen og selveste Stortingspresidenten, Olemic Thommesen var med. Det er sjelden vi ser høyrefolk så forbanna. skrev en innsender i Stangeavisa. Hovedkravet i aksjonen er at Stortinget må instruere Regjeringen til å følge opp Stortingets vedtak. Dette kravet stiller Veterangruppa seg bak.

Det handler om mennesker, ikke bare ulv og sau. Demonstrasjonene foran Stortinget før jul er en vekker. Kravene fra befolkningen i innlands- Norge er mange. Når Regjeringen snakker om rovdyrskade, dreier seg bare om tap av beitedyr innenfor den såkalte «ulvesonen». Hva med skadene som skjer utenfor sonen? Hva med tapene av jaktrettigheter, beiterettigheter og hensynet til andre samfunnsinteresser? Det ser ut til at en politisk elite i samarbeid med byråkratiet, er i ferd med å prioritere ulven foran mennesket. Dette handler om at tradisjonelle utmarksnæringer må kunne drives i hele landet, med trygge vilkår for de som bor der.

Arbeiderpartiet har stolte tradisjoner når det gjelder retten til jord og skog, jakt og fiske. Det Norske Arbeiderpartis program fra 1924 med tittelen «jordprogram» starter slik: «Norges naturherligheter, som jord, skog, havn, jakt, fiske og lignende produksjonsmidler skal på trygge vilkår tilhøre det arbeidende norske folk».

Valgplakaten fra 1933 er kjent, med slagordet: – by og og land – hand i hand. I 1934 skrev Arne Paasche Aasen en av våre vakreste arbeidersanger: Frihetens forpost. Den begynner slik: - Ser du byen og hjembygdas lier, ser du bølgende åser og fjell? Det er folket og fremtidens Norge. Det er ditt. Du skal eie det selv.

Disse formuleringene gjelder også i dag. Derfor må det bli lettere å felle skadedyr. Jussen må vike for mennesket. Våre forpliktelser i forhold til Bernkonvensjonen må om nødvendig revurderes. Men i hele dette arbeidet må menneskene som ønsker å drive med det som de har gjort i generasjoner – høstet av ressursene i utmarka. I bygda, lokalsamfunnet, på jakt- eller fisketur, kunne drive med sitt, Dette må de kunne gjøre uten frykt for at de skal bli påført fare eller overgrep fra de urbane menneskene som ikke forstår alvoret i «ulvesaken».

Vi mener at disse prinsippene må gjelde for Arbeiderpartis videre behandling av saken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.