Videre bør det være et poeng at en søker å relokalisere statlige arbeidsplasser til områder som klart har fortrinn for å bli valgt.

I utvelgelsesprosessen bør det også skjeles til hvorvidt enkelte aktuelle områder fra før har fått plassert viktige statlige institusjoner og arbeidsplasser, og ikke minst til hvordan arbeidsmarkedet generelt er i de aktuelle regioner.

Akseptabel dagpendlingsavstand for nåværende ansatte bør også vektlegges, da det antagelig ikke er like enkelt eller praktisk for alle ansatte verken å flytte eller å finne ny jobb, og dessuten kan det være en fordel for institusjonens kontinuitet om deler av staben forblir i sine stillinger.

I kampen om å få seg tillagt Landbruksdirektoratet er det flere gode kandidater, i Trøndelag, i Rogaland og i Mjøsområdet.

Både Trøndelag og Rogaland har fra før fått sine direktorater, med Oljedirektoratet i Stavanger og Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim.

Så langt er ikke noe direktorat plassert i Mjøsområdet, og dette taler sterkt for at Toten eller Hamar-regionen bør favoriseres i denne omgang!

Hedmark og Oppland er dessuten de eneste fylker i Norge uten kyst og de muligheter som ligger i det.

Østsiden av Mjøsa måtte for noen år siden avgi statlig landbruksforsking som ble samlokalisert til Apelsvoll på Toten, som avdeling under NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi). Dette til tross for et intensivt jord- og hagebruksmiljø på Hedmarken.

Dette tilsier at det nå er Hamar-regionens tur til å bli favorisert.

Regionen har et meget aktivt jordbruksmiljø med næringsmiddelbedrifter og en bioklynge med mange internasjonalt anerkjente avlsbedrifter helt i verdensklasse, slik som Geno, Norsvin m.fl. Hedmark er også Norges største skogfylke, og har også litt reindrift. Landbruksbasert reiseliv er en næring i vekst i både Oppland og Hedmark.

Det kan derfor anføres mange gode argumenter for at Hedmark og Hamar-regionen bør bli valget for ny lokalisering av Landbruksdirektoratet.

Store deler av Hedmark/Oppland og Oslo/Akershus har dessuten akseptabel dagpendlingsavstand til Hamar. I dette området finnes det mye og allsidig kompetanse innen de områder Landbruksdirektoratet er satt til å forvalte.

Så landbruks- og matminister Jon Georg Dale bør derfor legge Landbruksdirektoratet til Hamar!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.