Noe av det merkeligste er at betegnelsen har blitt knyttet til de forpliktelser Norge har tatt på seg ved å undertegne Bernkonvensjonen, for i den teksten finnes det ikke.

I femten år var det offisiell norsk politikk at Norge var forpliktet til å bygge opp egne levedyktige rovdyrbestander på norsk territorium. Pådriverne var norske miljøorganisasjoner med Foreningen Våre Rovdyr WWF Norge og Naturvernforbundet og deres støttespillere i miljøbyråkratiet. Høydepunktet var da det i 1997 lyktes å få et knepent flertall i Stortinget til å legge denne forståelsen til grunn for et vedtak om å opprette egne kjerneområder for egne levedyktige bestander.

Så kommer det helt utrolige. I 2001 slår Miljøverndepartementet kontra. I en sak for Oslo byrett om å utsette et vedtak om felling av ulv til rettskraftig dom foreligger, tilbakeviser regjeringsadvokaten den påstand at felling kan true den aktuelle bestandens levedyktighet ved å vise til at det ikke dreier seg om en norsk bestand, men en sørskandinavisk. Men han nøyer seg ikke med det. Han hevder, med henvisning til konkrete sidetall i stortingsdokumenter, at norske myndigheter aldri har men at Norge var forpliktet til å ha egne levedyktige bestander.

Det skjer noe enda mer utrolig: Saksøkerne, de tre organisasjonene som er nevnt ovenfor, har ingen innsigelser! Og når kjennelsen er avgitt i samsvar med Statens påstand, protesterer de ikke engang mot å bli idømt saksomkostninger.

Men det mest utrolige er ennå ikke nevnt. Denne delen av det som foregikk i retten, ble ikke nevnt med ett ord i en eneste norsk avis. NRK omtalte ikke saken, bortsett fra konklusjonen om at ulvene i Stor-Elvdal kunne skytes, og det styret som fulgte i etterkant av det.

Så er vel begeret fullt?

Nei.

Stortinget fikk ingen melding tilbake om at den forståelse flertallet hadde lagt til grunn i 1997, var blitt omdefinert av Miljøverndepartementet. Derfor var det heller ingen som tok seg bryet med å slå opp på de oppgitte sidetall i stortingsmelding og komitéinnstilling for å kontrollere opplysningene.

I dag er det helt umulig å få noen kommentar til hva som har skjedd. Og mediene opptrer virkelig som den fjerde statsmakt.

Jo. spørsmålet blir stadig mer påtrengende. Og det kan formuleres slik: «Hva skjedde egentlig 16. februar 2001?»

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.