God mobil- og bredbåndsdekning er svært viktig, og er en prioritert oppgave for regjeringen. Det tyder på at regjeringens politikk virker.

Påstandene om manglende satsing i distrikts-Norge, som nå kommer fra både Ap- og Sp-politikere er derfor urimelige, sett i historisk perspektiv.

Fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen (Ap) går så langt at han mener at neste års statsbudsjett er distriktsfiendtlig. Det er feil. For det første underslår Ap/Sp at investeringene i mobil og bredbåndsnett har økt enormt mye. Ja, investeringsnivået har økt med over tre milliarder kroner. Det tilsvarer nesten 50 prosent vekst under dagens regjering. For de andre har den statlige støtten økt kraftig i flere av de fylkene som har trengt statlig støtte mest.

Det betyr blant annet at Hedmark og Oppland har fått nesten dobbelt så mye i statlig støtte til bredbåndsutbygging under dagens regjering sammenlignet med rødgrønn regjering. Det nevner aldri Ap og Sp når de svartmaler situasjonen. Fakta er at Hedmark og Oppland lå svært dårlig an på infrastruktursiden etter åtte rødgrønne år. Nå ser vi derimot en kraftig vekst. Vi er langt fra i mål, men utviklingen er utvilsomt positiv.

I 2013 var andelen husstander i Hedmark med tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet på 39 prosent. I 2017 har 56 prosent av husstandene i fylket tilbud om det samme. Oppland fylke har hatt en tilnærmet lik utvikling. I 2013 var andelen husstander i Oppland med tilbud om 100 Mbit/s nedlastingshastighet på 31 prosent. I 2017 er den på 56 prosent.

For næringslivet er utviklingen enda mer formidabel. Andelen næringsbygg med tilgang til fiber var i 2013 på 12 prosent i Hedmark og 14 prosent i Oppland. I 2017 var dekningen på 62 prosent i Hedmark og 56 prosent i Oppland. Hvordan kan AP late som om det er distriktsfiendtlig og negativt?

Nasjonalt er markedsinvesteringene i kommunikasjonstjenester og –nett økt fra 7,6 milliarder kr i 2013 til 10,7 milliarder kroner i 2016. Det tyder på at bransjen mener rammebetingelsene spiller på lag med næringen. Vi har også lagt frem nye «graveregler», som bransjen sier vil kutte kostnader med flere titall prosent. Til sammenligning la forrige regjering frem sitt forslag til tilsvarende regelverk, som daværende sjef for IKT-Norge omtalte som en skandale for bredbåndsnæringen og et dødskyss fra Senterpartiet.

Satsingen vi har hatt de siste få årene har løftet Hedmark og Oppland et stort skritt i riktig retning. Det er viktig for å sikre både bosetting og næringsliv i hele landet. Den utviklingen vil bare fortsette. Men det er trist at lokale Ap- og Sp-representanter forsøker tegne et dystert bilde av sine regioner. Det bidrar kun til å skremme vekk næringsliv og tilflyttere. Slikt skaper ikke positiv utvikling.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.