Sist lørdag kunne vi lese om tidligere mottaksleder Erling Segelstads sterke møte med tre afghanske gutter i midten av tenårene. Alle tre står i fare for å få midlertidig oppholdstillatelse, der de kun får bo i landet til de blir myndige, for deretter å miste oppholdstillatelsen.

Slik er situasjonen for 331 enslige mindreårige asylsøkere i landet, de fleste afghanere i 16- 17-årsalderen. Antallet har skutt i været etter at det i fjor blei åpna for flere returer til Afghanistan – og Stortinget vedtok å fjerne den såkalte rimelighetsparagrafen.

Ofte har man returnert asylsøkere til regioner i opphavslandet som har vært vurdert som «trygge», uten at asylsøkeren nødvendigvis har bakgrunn eller nettverk derfra. Men, med rimelighetsparagrafen har myndighetene fram til i fjor vært nødt til å vurdere rimeligheten ved en slik retur i hvert enkelt tilfelle.

Regjeringspartiene har – med parlamentarisk drahjelp fra Sp og Ap – dermed muliggjort at antallet midlertidige oppholdstillatelser og påfølgende returer har skutt i været. I mellomtida sitter enslige barn på asylmottak rundt om i landet, mens deres beste år blir kastet bort i meningsløs ventetid på den katastrofale 18-årsdagen.

Lovfesta rett til psykiatrisk oppfølging har de ikke, trass i at mange sitter med traumer etter det de har flykta fra.

Da fagetaten UDI i fjor etterlyste bedre tilsyn med mottakene og en klarere definisjon av hva slags omsorg asylbarna hadde rett på, ble de avvist justisdepartementet. «Behovet er dekket med det systemet vi har», svarte statssekretær Torkil Åmland (Frp). I mellomtida melder UDI om sjølskading og sjølmordsforsøk blant desperate asylbarn.

Mens UDI regner de fleste regioner av Afghanistan for å være trygge, er Utenriksdepartementet av en helt anna oppfatning.

UD fraråder alle reiser til landet, pga. hyppige terrorangrep og drap. Staten setter en skarp skillelinje mellom hva som er akseptabelt for en norsk statsborger og en afghansk 18-åring.

Med bortfallet av rimelighetsparagrafen risikerer nå mange av dem å måtte starte på gata i et utbomba Kabul, der mange aldri har vært og uten et nettverk til å hjelpe seg.

Nasjonal Institusjon for Menneskerettigheter slo nylig klart fast at forskjellsbehandlinga mellom norske barn og mindreårige asylsøkere strider med Barnekonvensjonen.

Stortingsflertallet står ansvarlig: Nå må det bli slutt på praksisen med midlertidig opphold – og myndighetene må umiddelbart skjerpe ordningene for asylbarns rett til trygghet og omsorg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.