Det ble klart tirsdag kveld.
«Khalid Haji Ahmed har med sin uttalelse på det sosiale mediet Facebook gått mot grunnleggende verdier i Arbeiderpartiet. Uttalelsen oppfattes som diskriminerende mot en folkegruppe, rasistisk og svært støtende. Språkbruken er ikke forenlig med å ha tillitsverv i og på vegne av Arbeiderpartiet.»

LES: - Hvor er du Aspeli?
LES: Hastemøte etter jødehets
LES: Mottar hatmeldinger

Hamar Arbeiderpartis språkbruk i går kveld var sjeldent tydelig kost fra et politisk parti. De vil ekskludere sitt profilerte medlem Khalid Haji Ahmed etter hans ytringer om jøder på Facebook i forrige uke.
«Jævla jøde horer, skulle ønske Hitler kunne kommet tilbake og dusjet dere litt mer», skrev en AUF-er på Facebook. Mange reagerte på at Ap-politiker Khalid Haji Ahmed hengte seg på i debatten som fulgte.
– Uakseptabelt
I går kveld bestemte altså partiet seg for at Khalid Haji Ahmed, som er kommunestyremedlem og profilert etter at han overlevde tragedien på Utøya, skal ekskluderes fra partiet. Slik kommenterer leder Thomas Langeland Jørgensen den dramatiske beslutningen:
– I vårt parti kjemper vi daglig for toleranse og demokratiske verdier. Da blir ytringer som dette uakseptabelt.
 

– FIKK IKKE BEKLAGELSE
I et møte tirsdag for en uke siden diskuterte partiet saken med Khalid Haji Ahmed.
– Vi innkalte ham til et møte for å diskutere alvoret i situasjonen. At dette var noe vi så på som totalt uakseptabelt. Vi ga ham samtidig beskjed om at han burde gå ut offentlig og gi en beklagelse på sine uttalelser. Det føler vi ikke at han har gjort, sier Thomas Langeland Jørgensen til HA.
– Der ligger også mye av bakgrunnen for vår beslutning.
 

SVARTE IKKE
HA gjorde tirsdag kveld gjentatte forsøk på å få Khalid Haji Ahmeds reaksjon på at han står i fare for å bli ekskludert. Han svarte verken på tekstmeldinger eller på telefonanrop. Sakens gang er nå at saken sendes til fylkespartiet.
Det skal innhentes tilsvar fra Khalid Haji Ahmed før saken sendes Arbeiderpartiet sentralt og blir endelig avgjort.
Det kan ta flere måneder.

TRIST
Ordfører Morten Aspeli står bak beslutningen om å ekskludere Khalid Haji Ahmed. I dag skal de etter planen møtes på kommunestyremøte.
– Det er en trist beslutning, men etter min mening helt riktig. Jeg stiller meg bak styrets ønske om eksklusjon, sier ordfører Morten Aspeli til HA. Han sitter ikke i styret med stemmerett, men har såkalt tiltredelsesrett som ordfører.
– Jeg tar sterk avstand fra ytringene på Facebook og beklager dem på det sterkeste, sier Aspeli.
Selv om partiledelsen går for eksklusjon, møter Khalid Haji Ahmed på kommunestyremøter for partiet til han eventuelt er ekskludert.
Ordfører Morten Aspeli hadde ved 22-tiden tirsdag kveld ikke fått melding om at Ahmed melder forfall til dagens kommunestyremøte.