Mange har reagert på at Ap-politiker Khalid Haji Ahmed var deltaker i debatten. Ordfører Morten Aspeli presiserer at han tar fullstendig avstand fra uttalelsene på Facebook.

Hamar Ap

Leder i Hamar Arbeiderparti, Thomas Langeland Jørgensen, karakteriserer jødehets fra AUF-medlemmer som totalt uakseptabelt.
– Jeg vil snakke med AUF-medlem Khalid Haji Ahmed om hva som har foregått. Khalid sier han er misforstått, jeg vil sette meg inn i saken fordi jeg ikke har lest innleggene på Facebook, sier Langeland Jørgensen.

– Jeg har lest saken i HA og disse meningene er så langt unna Aps politikk det går an. Vår holdning er en tostatsløsning. Befolkningen både i Israel og på Gaza lider nå, derfor er støtende ytringer mot en folkegruppe helt uakseptabelt. Jeg føler meg ille til mote over dette. Vi tar sterk avstand fra ytringene på Facebook. Nå må vi prate internt i eget parti om denne saken, men jeg synes det rett og slett er trist å lese om holdningene. Det er helt hinsides å sammenligne regimet under 2. verdenskrig med Israel. Her er det noen som bør ta en runde med seg selv før de skriver på Facebook. Nå regner jeg med at AUF i Hamar og i Hedmark tar en opprydding internt, sier Thomas Langeland Jørgensen.

Reaksjonene er sterke

Da et medlem i AUF la ut statusoppdateringen om «jævla jøder» i går ettermiddag, tok det ikke lang tid før reaksjonene nådde HA. For i kommentarfeltet kastet flere AUF-ere seg på med utsagn om at jødene skulle brennes, og da den profilerte Ap-politikeren Khalid Haji Ahmed ble med i debatten, tok han ikke avstand fra holdningene. Ahmed skrev to kommentarer som ble oppfattet som støttende. Selv føler han seg misforstått.
- Jeg snakket med dem på ungdommelig språk, men det er ikke støtte, men tvert imot min måte å irettesette dem på, sier Ahmed.

Sladdet språkbruk

Det ungdommelige språket er av en sånn karakter at HA ikke vil gjengi kommentarene.
- Jeg kjenner ungdommene, og må kjefte på dem på en måte som de forstår. Dette er ikke ros, men Khalid-kjeft. Jeg prøvde å si «Uff, lykke til, da, hvis du vil gjøre så dumme ting», sier Ahmed.
Han tar nå fullstendig avstand fra Facebook-statusen.
- Jeg møtte guttene i byen etterpå, og da forklarte jeg dem at de ikke kan skrive sånt. Jeg forklarte at det blir som si «jævla kristne» eller «muslimer er terrorister». Du kan ikke ta ett folkelag under ett. Det fins uskyldige jøder i verden også, sier Ahmed.

Fakler for de døde

Han påpeker at det under markeringen foran Triangelgården lørdag ble tent fakler for de døde på begge sider av Israel/Palestina konflikten.
- I min appell poengterte jeg at vi tente 71 fakler. Tre av faklene var for dem som døde i Israel. Det viser at jeg er opptatt av å markere avsky mot vold, og minnes de døde på begge sider, sier Ahmed.

helt uakseptabelt

Gruppeleder Gry Veronica Engli i Hamar Ap, der Ahmed er kommunestyrerepresentant, syns ytringene på Facebook er uakseptable.
- Det er veldig grove påstander og grov språkbruk. Jeg tenker at de er sinte og kjempeengasjerte, og det har jeg forståelse for, men de må finne en annen måte å uttrykke seg på, sier Engli.